Get United

2019.ápr.20.
Írta: Get United Szólj hozzá!

Orbánék sokadik hazugsága

Szinte fel sem lehet sorolni tételesen Orbánék hazugságait, kezdve a tafikmutyitól a magánrepülőzésen át a menekültek befogadásáig. De van egy vissza visszatérő ősi hazugság amit csak most ismertek el.

Nevezetesen a magánnyugdíjpénztári számlák 2010-es államosításakor az egyéni számlákra vonatkozó ígéret. Az, hogy az a közel 3000 milliárdnyi vagyon hova lett, arról nyolcan húszfélét mondtak. Nem beszélve arról, hogy gyakorlatilag megzsarolták a pénztártagokat, miszerint aki nem az állami rendszert választja lemondhat az állami nyugdíjról. 

Rétvári Bence államtitkár kijelentette, hogy úgy kezelik a nyugdíjvagyont mintha soha sem lettek volna magánnyugdíjpénztárak, ezzel elismerve, hogy megtévesztették az embereket. 

Az egyéni számlák mostanra csupán egy konstans érték egy változókkal teli, többsoros matematikai egyenletben, mely a majdani nyugdíj kiszámítása alkalmas.

-Füszthy-

Fotó: 24.hu

 

Adjunk egy részt a civileknek!

Közeleg az adóbevallás határideje, így érdemes gondolkodni a felajánlható 1% sorsáról. Hogy hogyan adhatunk egy részt a civileknek vagy az egyházaknak arról az 1996. évi CXXVI. törvény rendelkezik. És bár régóta fennálló, jól működő rendszerről van szó, mégsem él minden adózó ezen lehetőséggel.

Ma Magyarországon az egyházak egészen jó helyzetben vannak ami a támogatás illeti. Különösen a keresztény egyházak, miután már az Alaptörvény is rendelkezik a keresztény kultúra védelméről és a magyar kormány kiemelt figyelmet szentel neki. 

A civil szervezetekről ugyanez már nem mondható el. A nonprofit módon, a kormányzattól függetlenül, önkéntes alapon a közjó javára működő civileknek gyakran ez az egyetlen vagy a legfőbb bevételi forrásuk. Számuk mára 60 ezerre csökkent, ami a KSH adatai szerint 2012 óta csökkenő tendenciát mutat. Ezen csökkenés minden valószínűség szerint összefüggésbe hozható az anyagi erőforrások szűkösségével, valamit a kormány által szisztematikusan végrehajtott boszorkányüldözéssel.  

A civilek olyan területeken tevékenykednek ahová vagy nem jut állami forrás vagy egyszerűen hiányzik a kormányzati akarat, legyen az akár kulturális,oktatási, környezetvédelmi vagy állatvédő céllal létrejött szervezet, esetleg helyi közösségi ügyekben tevékenykedő baráti társaság. Létük kulcsfontosságú, minden egészséges társadalom nélkülözhetetlen részei. Létfontosságú, hogy megfelelő anyagi és társadalmi támogatásban részesüljenek.  

Ehhez képest nevetséges különadóval és a jogosultak körének szűkítésével nehezíti meg a jogalkotó a civil szervezetek munkáját. Emellett a 2016-ban bevezetése került e-szja rendszer sem támogatta az 1% felajánlási hajlandóságot. Így az adófizetők jelentősen kevesebb támogatásról rendelkeznek.  

Elkeserítő, hogy az állam mennyire megnehezíti, időnként ellehetetleníti a civil szervezetek munkáját, miközben helyette, értünk állampolgárokért végzik munkájukat ellenszolgáltatás nélkül. Ezért fontos az 1% megfelelő helyre juttatása.

-Füszthy-

 

Propagandamédia Finanszírozás a friss számok tükrében

https://mertek.atlatszo.hu/allami-reklamkoltes-2006-2018

Az Átlátszó frissítette az állami reklámköltésre vonatkozó adatokat a tavalyi számokkal, így már a 2006-2018 évek állami reklámköltését lehet nyomon követni az adatvizualizált ábrákon.

 

Nagyon úgy néz ki, hogy a kormány minden követ és adóforintot megmozgat, hogy ellensúlyozza a nem létező balliberális médiafölényt. Valamint, hogy még torzabbá tegye a már így is kvazimodoi vonásokkal rendelkező magyar médiapiacot.

 

Amit Orbánnal kapcsolatban nem lehet elengedni

Szinte minden napra jut legalább egy esemény, félmondat, amit nem lehet Orbánnal kapcsolatban elengedni. Mintha úgy viselkedne mint egy vérbeli celeb, akinek muszáj fenntartania a rajongói - az Ő esetben a szavazói - folyamatos érdeklődését. 

Bár Őcelebritásága az antal józsefi hagyatékot az egekig magasztalta az első szabadon választott miniszterelnök halálának huszadik évfordulója alkalmából rendezett országgyűlési emlékülésen. Mégsem tette magáévá elődje azon - talán legszívhezszólóbb - gondolatát miszerint 15 millió magyar miniszterelnöke akart lenni.

Orbán gyakran hivatkozik magára, mit a magyar nép által választott vezérre. Szavakban mindig kiáll a határon túli mintegy másfélmillió magyarért. De sem az ellenzékével és annak támogatóival, sem a pártsemleges, bizonytalan vagy a politikából már kiábrándult magyar állampolgárokkal nem hajlandó párbeszédet folytatni. Ne adj isten konstruktív vitába bocsátkozni. Tette ezt már ellenzékiként is amikor az egész Fidesz apparátus bojkottálta a közszolgálati televízió hírmüsorait.

Sorra pattintja le az Őt és rendszerét kritizálni merő újságírókat. Korábban az index.hu munkatársát hagyta faképnél, legutóbb az azonnali.hu riporterének kérdése elől tért ki a fideszes Pócs János egy 2008-as videójával kapcsolatban. 

Bár az év első kormányinfóján - mit arról beszámoltunk - lehetősége volt szinte minden sajtóorgánumnak kérdéseket intézni Orbán Viktorhoz, egy miniszterelnöknek illene legalább 10 millió magyarhoz szólnia és nem csak az általa preferált, igen kevesek által olvasott a kényes kérdéseket rendre kerülő lakájmédianak nyilatkoznia. 

 -Füszthy - 

 Fotó: mixonline.hu

 

Ellenzéki összefogás/összeomlás

2018 április 8-a volt az a nap amely szinte egyetlen magyarnak sem volt közömbös. Egy egész ország égett lázban. Az ellenzék egy része kormányváltásban reménykedett, mások a kétharmad megakadályozását tűzték zászlajukra. Bár az ellenzéki összefogás nem valósult meg, sok helyen visszaléptek egymás javára a pártok. Az ellenzéki szavazók saját kezükbe vették az irányítást és mindenkit a taktikai szavazásra buzdított. Szinte felrobbant a közösségi média. 

 

A királyi TV és rádió hangosan harsogta a propagandamantrát: Soros, migráns, Brüsszel. Minden kormánypárti órjásplakatról üvöltött az gyűlölet és a hazugság. Mégis ezen ellenszél ellenére érezni lehetett a levegőben, hogy valami nagy dolog van készülőben. A magas részvételt mint a kormányváltás zálogát kezelni, a rejtőzködő szavazókat mind ellenzékinek gondolni viszont végzetes hiba volt. 

 

A választásra jogosultak több mint fele szavazott 15 óráig. Az ellenzék kormányváltó hangulatban volt egészen este hétig amikor váratlanul összeomlott a NVI szervere, aminek épületét furcsa módon egész este katonai őrizetet kapott. A kimagaslóan magas részvétel megvalósult 70.22% történelminek mondható, mégis a várakozásokkal ellentétben a Fidesz-KDMP 2/3-át hozta.

 

Másnapi összellenzéki gyásznap után rögtön megkezdődött az egymásra mutogatás. Minden nappal egyre többen több szavazókörzetben jeleztek választási csalást. Nagy számban helyt is adott ezeknek a NVI, de ennek következménye, így az eredmény módosító hatása sehol sem lett. 

 

Az ellenzék azóta sem tanult a hibáiból és képtelen még az egymással való konstruktív kommunikációra nemhogy a teljes összefogásra. Ékes példája ennek a budapesti önkormányzati választás. Még fél év van hátra de már egymást marja. Újfent a választókra lesz bízva a döntés és ha mindenki a szívére hallgat lesz megint Fidesz kétharmad.

 

-Füszthy-

Fotó : napi.hu

 

 

 

 

 

 

 

A vörös vonal korreláció


A pisis kiskutya behúzta fülét-farkát és megígért fűt-fát? Vagy Orbán Viktornak sikerült megvezetni az Európai parlamenti frakciótársait is? Esetleg a néppárt annyira ragaszkodik meghatározó szerepéhez, hogy így vagy úgy de szüksége van a Fidesz támogatására? Mert azt lássuk be, hogy az nem opció a magyar miniszterelnök számára, hogy feladja a jelenlegi jól működő politikáját és visszatérjen az EPP által is tolerálható mérsékelt konzervatív, keresztény értékekhez. 

 

Orbán már átlépte a vörös vonalat, sőt valójában már régóta a háta mögött hagyta! A kérdés az, hogy e pávatánc meggyőzte-e a néppárti képviselőket vagy csak kihasználják a pisis kiskutya szövetségében rejlő átmeneti előnyöket? 

 

-Füszthy-

Eredeti grafika: The Economist

 

Vagyonmentés? Törvénymódosítással legalizálva!

Egy a világon már elterjedt de Magyarországon még újnak számító vagyonkezelési forma bevezetését tervezi a kormány. Bár korábban már megteremtették a törvényi feltételeit egy ehhez nagyon hasonló konstrukciónak a bizalmi vagyonkezelésnek, most a családi alapítvány intézménye is napirendre került. Ez az idehaza szinte ismeretlen és ebből kifolyólag kissé idegennek tűnő formája a befektetések és a vagyon kezelésének.

 

A külföldi példákat alapul véve a családi magánalapítvány egyben tartja és védelmezi az üzletemberek, illetve a családjuk által birtokolt vagyont a következő generációk számára. Egyfelől, hogy visszavonulásuk után biztosítva legyen vagyonuk megfelelő kezelése, és persze a megélhetésük. Másfelől nagyban leegyszerűsíti a vagyon megöröklését a közvetlen családtagok számára. De talán a legfontosabb az, hogy itt lehetőség van sokkal rugalmasabban rendelkezni a vagyon sorsáról, mint például ahogy azt egy egyszerű végrendelettel tehetnék. Így az alapító akár több generációra vonatkozóan pontosan meghatározhatja, hogy ki és milyen feltételek mellett lesz jogosult a felhalmozott vagyonra.

 

Mindez jól működik ott ahol valóban magánvagyont halmoznak fel a tőkések és nem az adóelkerülés vagy egyéb jogsértés a cél. És bár a külföldi tapasztalatokból kiindulva feltételezhetjük mind a jogalkotó mind az alapító részéről a jó szándékot, az ördög most is a részletekben rejlik. 

 

A magánalapítványokra gyakran rásütik a világ minden táján az adóelkerülő, vagyonmentő bélyeget a hozzá nem értők. De azt, hogy ki mennyire él vissza az esetleges kiskapuk által kínált kísértéssel és ezzel gyakorlatilag sért törvény, azt a helyi jogszabályi környezet is nagymértékben meghatározza, adott esetben elősegíti azt.

 

A törvénytervezet szerint közérdekű és magán célból is létrehozhatóak leszek ezen alapítványok, de az, hogy kinek az érdekében fog állni valójában az csak költői kérdés. Elvileg bárki lehetne alapító, viszont minimum hatszázmilliónyi vagyont kell felmutatni az európai mintákra hivatkozva. Lássuk be ekkora összeggel csak igen kevesen rendelkeznek ma az országban. Ez annak ellenére is több mint furcsa, hogy nem csak készpénzben de akár cégtulajdon és ingatlanvagyon is tárgyát képezheti az alapítvány létrehozásához. 

Liechtensteinben harmincezer svájci frank Luxemburgban százezer euró már elegendő az alapításhoz.

 

Az így létrejött jogi személynek - akire átszáll a tulajdonjog - módjába áll majd a kezelt vagyont és a valódi tulajdonost elrejteni a kíváncsi szemek elől. Mindez leginkább annak az új tőkés rétegnek áll majd érdekében akik az elmúlt évtizedben gazdagodtak meg bámulatos gyorsasággal. Annak ellenére, hogy a törvénynek rendelkeznie kell a tényleges tulajdonosi nyilvántartásról, ne gondolja senki azt, hogy ezen személyek kiléte a nyilvánosság számára könnyen megismerhető lesz. Ahogy a Átlátszó munkatársainak közérdekű adatigényléseit eddig is hátráltatta a NER, úgy fogja ezekben az esetekben szintén akadályozni az igazság kiderítését. 

 

Mivel a tulajdon átruházása ajándékozásnak fog minősülni így elvileg csak illetékköteles lenne de ahogy a bizalmi vagyonkezelésnél már törvényileg szabályozott a illetékmentesség a családi alapítványok esetében is csak új adószabájt kell alkotni. Mint minden alapítvány esetében itt is egy kuratóriumnak kell felügyelni a törvénynek betartását. Sőt adott esetekben akár kívülálló vagyonellenőr is részt vehet a kontroll folyamataiban. De az valószínűsíthető, hogy ezen pozíciókat csak a megfelelő és hűséges pártkatonák tölthetik be. 

 

Szinte minden kétséget kizáróan a kormányzat célja, hogy megteremtse a törvényi kereteit az általa feltőkésített réteg vagyonmentésnek, további adóelőnyhöz jutásának és a nyilvánosság előli elrejtőzésének feltételeit. 

 

- Füszthy - 

 

Forrás: parlament.hu

 Fotó : index.hu

 

süti beállítások módosítása