Ellenzéki összefogás/összeomlás

2018 április 8-a volt az a nap amely szinte egyetlen magyarnak sem volt közömbös. Egy egész ország égett lázban. Az ellenzék egy része kormányváltásban reménykedett, mások a kétharmad megakadályozását tűzték zászlajukra. Bár az ellenzéki összefogás nem valósult meg, sok helyen visszaléptek egymás javára a pártok. Az ellenzéki szavazók saját kezükbe vették az irányítást és mindenkit a taktikai szavazásra buzdított. Szinte felrobbant a közösségi média. 

 

A királyi TV és rádió hangosan harsogta a propagandamantrát: Soros, migráns, Brüsszel. Minden kormánypárti órjásplakatról üvöltött az gyűlölet és a hazugság. Mégis ezen ellenszél ellenére érezni lehetett a levegőben, hogy valami nagy dolog van készülőben. A magas részvételt mint a kormányváltás zálogát kezelni, a rejtőzködő szavazókat mind ellenzékinek gondolni viszont végzetes hiba volt. 

 

A választásra jogosultak több mint fele szavazott 15 óráig. Az ellenzék kormányváltó hangulatban volt egészen este hétig amikor váratlanul összeomlott a NVI szervere, aminek épületét furcsa módon egész este katonai őrizetet kapott. A kimagaslóan magas részvétel megvalósult 70.22% történelminek mondható, mégis a várakozásokkal ellentétben a Fidesz-KDMP 2/3-át hozta.

 

Másnapi összellenzéki gyásznap után rögtön megkezdődött az egymásra mutogatás. Minden nappal egyre többen több szavazókörzetben jeleztek választási csalást. Nagy számban helyt is adott ezeknek a NVI, de ennek következménye, így az eredmény módosító hatása sehol sem lett. 

 

Az ellenzék azóta sem tanult a hibáiból és képtelen még az egymással való konstruktív kommunikációra nemhogy a teljes összefogásra. Ékes példája ennek a budapesti önkormányzati választás. Még fél év van hátra de már egymást marja. Újfent a választókra lesz bízva a döntés és ha mindenki a szívére hallgat lesz megint Fidesz kétharmad.

 

-Füszthy-

Fotó : napi.hu