Get United

2019.máj.27.
Írta: Get United Szólj hozzá!

Európa nyert!

A tegnapi EU parlamenti választásokon Európa nyert! Sokan sokféleképpen fogják elemezni az eredményeket. Ami viszont valóban fontos, hogy a jobboldali populista erők előrenyomulására nemet mondtak Európa polgárai.

 

Az igazi meglepetést a zöldek szállították, soha nem látott mandátumot szereztek az Európai Parlamentben. Mi magyarok is képviseltetjük magunkat a zöld platformon, bár az igazi ökopártok leszerepeltek, a két mandátumot szerzett Momentum Mozgalom akik bár nem kimondottan ezt az irányt képviselik, mégis hitet tettek egy élhetőbb jövő mellett.

 

Európa-szerte a választók milliói értették meg a valódi kérdéseket és fogalmaztak meg egyértelmű választ. Nem kértek szélsőjobboldali nacionalizmusból és tenni akarnak a klímaváltozás ellen, egy zöldebb jövőért.

 

Magyarország válasza a rosszul feltett kérdésre az eltorzított valóság reflexiójaként mutatta meg, hogy az amit a rendszer kimondatni akart. A belpolitikai következmények egyelőre még nem láthatóak, de a kormány minden bizonnyal túlértékelten fogja kezelni a végeredményt. Az ellenzéki oldalon a DK és Momentum szerepe előreláthatólag meghatározó lesz az elkövetkező választásig és hatása hosszútávon kihathat az erőviszonyokra. Mégis Európa nyert tegnap, egy szabad, zöld Európa! 

 

-Füszthy-

 

 

Címkék: EU, Politika, Zöldek

Ne feledkezz meg a civilekről, ajánld fel az 1 %-od!

Ne feledkezz meg a civilekről, ajánld fel az 1 %-od!

Május 20 nemcsak az adóbevallás leadásának, hanem az 1%-ról való rendelkezésnek is az ideje!

Bár 1996-óta tudunk rendelkezni adónk 1%-ról, a mai napig nagyon kevesen élnek a törvény adta jogukkal.

 

Ma Magyarországon több mint ötvenezer civil szervezet van bejegyezve de a statisztikák szerint mindössze huszonhatezer részesül az 1%-ból. Ez annyit jelent, hogy az adózók fele nem rendelkezik az egy százalékáról. A három éve működő, a NAV által automatikusan elkészített bevallások bevezetése óta csak romlott a helyzet. Rajtunk is múlik! Ne feledkezz meg a civilekről, ajánld fel az 1 %-od!

PUBLIKÁLTA AZ ÁPRILISI INFLÁCIÓS ADATOT A KSH

Avagy az orbáni csoda receptje

Publikálta az áprilisi inflációs adatot a KSH. Ezek szerint 3,9%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon. Egyes piaci várakozások is  3,9%-ot jósoltak, de akadtak pesszimistábbak is. Az OTP vezető elemzője Tardos Gergely egyenesen 4%-ot vizionált. Ami még annak a tükrében is túlzóan magasnak számít, hogy ezt megelőzően is 3,7% volt az infláció. A mostani érték szinte lekörözte a megelőző időszakra vonatkozó adatokat.

 

Ami viszont aggódásra adhat okot az az a tény, hogy minden jel a további növekvő infláció irányba mutat. Úgy mint az emelkedő olajár, a külső konjunktúra, a vártnál nagyobb EU zóna és amerikai növekedés. Valamint a bérek és a belső kereslet növekedése mellett az sem elhanyagolható, hogy az előző negyedév is nagyon erős lett. A különböző hatásoktól szűrt maginfláció 3,5%-ról 3,8%-ra, ami több mint hatéves csúcs. Ami szintén nem jó előjel.

 

A piaci elemzők véleménye, hogy a MKB által előirányzott 3,9%-os maximum érték, illetve egy pesszimista jóslat szerinti 4%-os infláció lehet a csúcs. Ennek teljesülése  viszont valódi monetáris szorítástértért kiált. És ezen hatások érzékenyen érinthetik az amúgy is gyengélkedő forint piacát, ami így akár történelmi mélypontra is eshet.

 

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikai jelmondata is lehetne a "gyenge forint, erős gazdaság". Az elmúlt évek GDP növekedési csodájának egyik lehetséges magyarázata összetevőjeként is értelmezhető ezen elmélet. Hosszútávon az országnak nem érdeke a tartósan magas, esetleg folyamatosan növekedési pályán lévő infláció és a gyenge forint.

 

-Füszthy-

 

Forrás: KSH

Adatvizualizáció: portfolio.hu

Ma 15 éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz

Ma 15 éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz.

Néhány érdekes tény a számok tükrében:

 

- 9 év Orbán kormány, 5 év Gyurcsány éra, 1 év Bajnai kabinet

 

- Összesen több mint 12000 milliárd forintnyi EU támogatás került lehívásra, ami naponta 2,2 milliárd forintnak felel meg

 

- Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor legjobb barátja lett a világ 2057. leggazdagabb embere

 

- Közel egymillió kivándorolt magyar

 

- A V4 országok vezető pozíciójáról az utolsó helyre esett vissza az ország

 

- 5. legnagyobb államháztartási hiány az EU-ban, 934 milliárd forint, a GDP 2,2 százaléka

 

- 8 új stadion épült, 2020-ig 32-re nőne a számuk az eredeti tervek szerint, ezekre összesen 215 milliárd forint közpénzt akart fordítani a kormány

 

- Több mint 2000 tanár és 1600 orvos állás betöltetlen

 

- 2018-ban az EU tagállamok közül Magyarországon nőtt egyik legnagyobb mértékben a CO2 kibocsátás, a megelőző évhez képest 6,9 százalékkal

 

- A Freedom House 2019-es világjelentésében Magyarország 2 pontot rontva, már csak 70 pontot kapott a 100-ból. Így a részben szabad kategóriába csúszott vissza

 

- Havi 125 ezer forintnál kevesebből él 3 millió magyar

 

- 476 kormányközeli médium egyesült a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány berkein belül, beszántották a Népszabadságot, a Magyar Nemzetet

 

- Két részre szakad az ország



-Füszthy-

 

Felhasznált források:

Forbes, OECD, KSH, Freedom House, Átlátszó, Eurostat

 

Címkék: EU, Közélet, Gazdaság
süti beállítások módosítása