Gazdasági leszálló ág

A portfolio.hu értesülése szerint a német gazdaság leszálló ágban van - írja a lap a helyi gazdasági minisztérium hétfői jelentése hivatkozva. Szinte minden mutató szerint elvesztette lendületét, a növekedésre pedig nem sok az esély látnak a szakértők. Utóbbira akkor van kilátás ha a külső kockázatok mérséklődnek- véli az illetékes minisztérium. Ez annak fényében, hogy a brexit csak hónapok kérdése és az USA által indított kereskedelmi háború viszont belátható időn belül nem zárul le, igencsak optimista kijelentés. Arról nem is beszélve, hogy a Trump adminisztráció az EU-val sem törekszik megnyugtató megállapodásra.

 

Fentiek nagyon rosszul érinthetik a német gazdaságnak erősen kitett magyar autóipari ágazatot és a beszállítóit egyaránt. Bár a magyar gazdaság csak az egyik, de a legjelentősebb, a GDP legnagyobb részét adó összetevője. És hiába többi szektor, például a főleg kormányzati erőforrásokból fellendített építőipar szárnyalása, illetve a kiskereskedelmi forgalom látványos növekedése a reálbérek emelkedésének köszönhetően, ha a munkaerőhiány, a bérnövekedés megtorpanása gátat vet a hazai konjunktúrának. 

 

Persze ez a gazdasági lehetőség nem érte váratlanul a magyar kormányt. Hosszú ideje hallhatjuk egy kisebb gazdasági válságot vizionáló kommunikációt. Varga Mihálynak van gazdaságvédelmi akcióterve is, ami félő, hogy egy esetleges német recesszió esetén, nem lesz gátja a magyarországi összeomlásnak. 

 

-Füszthy-

 

Forrás: portfolio.hu 

 

Fotó:168 óra

Címkék: Gazdaság