Európa nyert!

A tegnapi EU parlamenti választásokon Európa nyert! Sokan sokféleképpen fogják elemezni az eredményeket. Ami viszont valóban fontos, hogy a jobboldali populista erők előrenyomulására nemet mondtak Európa polgárai.

 

Az igazi meglepetést a zöldek szállították, soha nem látott mandátumot szereztek az Európai Parlamentben. Mi magyarok is képviseltetjük magunkat a zöld platformon, bár az igazi ökopártok leszerepeltek, a két mandátumot szerzett Momentum Mozgalom akik bár nem kimondottan ezt az irányt képviselik, mégis hitet tettek egy élhetőbb jövő mellett.

 

Európa-szerte a választók milliói értették meg a valódi kérdéseket és fogalmaztak meg egyértelmű választ. Nem kértek szélsőjobboldali nacionalizmusból és tenni akarnak a klímaváltozás ellen, egy zöldebb jövőért.

 

Magyarország válasza a rosszul feltett kérdésre az eltorzított valóság reflexiójaként mutatta meg, hogy az amit a rendszer kimondatni akart. A belpolitikai következmények egyelőre még nem láthatóak, de a kormány minden bizonnyal túlértékelten fogja kezelni a végeredményt. Az ellenzéki oldalon a DK és Momentum szerepe előreláthatólag meghatározó lesz az elkövetkező választásig és hatása hosszútávon kihathat az erőviszonyokra. Mégis Európa nyert tegnap, egy szabad, zöld Európa! 

 

-Füszthy-

 

 

Címkék: EU, Politika, Zöldek